“Neden kilo veremiyorum” diyenler dikkat!
Aylarca ve haftalarca diyet yapıp kilo veremiyorsanız, “ Neden kilo veremiyorum” diye soruyorsanız eğer bu yazımızda bazı hastalıklardan bahsedeceğiz. Beslenme uzmanları haftalardır diyet yapan kişilerin neden kilo veremediklerine dair açıklamalarda bulundu.
Biz farkında olmayız ama bazı hastalılar kilo vermemizi engelliyor olabilir. Kilo vermek yerine aksine diyet yapmanıza rağmen kilo alıyorsanız bunun sebebi bir hastalık olabilir. Bu durumda mutlaka doktora danışın ve doktorunuzun verdiği ilaçları diyetisyeninizle paylaşın. Diyetisyeniniz hastalığınızı göz önüne alarak size göre bir beslenme programı hazırlayacaktır.
Hangi hastalıklar kilo vermeye engel oluyor?
Hipotiroidi rahatsızlığı ile kilo vermek!
Hipotiroidi rahatsızlığında tiroit bezleri düzgün çalışmadığı için kilo artışına neden oluyor. Tiroit bezi vücutta boynun ön kısmında yer alan metabolizmayı kontrol eden farklı hormonları üreten bir bezdir. Hipotiroidi hastalığı ile birlikte kişilerde yorgunluk, depresyon, eklem ve kas ağrıları, kırlan saç ve tırnaklar gibi belirtiler görülüyor.
Cushing Sendromu olanlar kilo verebiliyor mu?
Cushing Sendromu kortizolün aşırı üretilmesi ile ortaya çıkan metabolik bir rahatsızlıktır. Kilo vermeyi güçleştiren bu hastalıkla baş ağrısı, kasların güçsüzleşmesi ve yorgunluk gibi rahatsızlıklarda görülebilir. Cushing Sendromu’nda vücudun orta kısmı, sırt üstü, yüz ve omuzlar arasında aşırı kilo alımı olur.
Kansızlık kilo vermeye engel oluyor!
Çağımızın önemli hastalıklarından birisi olan kansızlık genelde kadınlarda görülen bir hastalıktır. Vücuttaki demir azlığı nedeniyle metabolizmanın ihtiyacı olan enerjiyi karşılamak adına daha çok beslenmek zorunda kalınır. Bu hastalıkla yorgun hissedilen vücut enerjiyi artırmak için daha fazla besin tüketebilir.
Hormonel bozukluklar kilo vermeye engel mi?
Vücudun dengesini sağlayan hormonlar olarak bilinen; insülin, troit, leptin, aldesteron, progesteron, büyüme, prolaktin, kortizol ve ghrelin gibi bazı hormonların bozukluğunda kilo verilirken sıkıntı yaşanabiliyor. Bu hormonlardan birisinin bozukluğunda diyet dahi yapılsa kilo vermekte sorunlar olabiliyor. Kilo vermemenin yanı sıra;
Düzensiz adet görme,
Vücuttaki ağrı ve şişkinlikler,
Ani iştah artışları,
Düzensiz beslenme,
Düzensiz uyku
Durumları da görüldüğü için kilo verilirken de sorun yaşanıyor.
Polikistik Over Sendromu kilo vermenizi engeller!
Polikistik Over Sendromu kadınların doğurganlık dönemlerinde görülen bir sendromdur. Tüylerde artış olması, düzensiz adet görme, obezite gibi birçok durum bu sendromla birlikte görülür. Polikistik Over Sendromunda, yumurtalıklarda bulunan testosteronda artış olması ve insülin direnci kilo almaya neden olabiliyor.